Hiša vin rondič

Hiša vin Rondič

Našo hišo vin lahko najdete na Slapu, ob vaškem placu tega gručastega naselja, v Vipavski dolini. Vinogradništvo in vinarstvo je v naši hiši doma že več kot štiri generacije.

Živimo v obnovljeni, več kot 250 let stari, tipični vipavski hiši, pod »borjačem« pa imamo veliko sodobno klet, ki nam omogoča, da tisto, kar nam trta ponudi, z ljubeznijo delimo naprej.

Danes se seveda trudimo, da z novimi prijemi sledimo temu, kar smo se od prednikov naučili in da bomo s tem poskrbeli tudi za naše zanamce.

Našo bogato tradicijo dokazuje tudi to, da smo našli nad hramom najstarejši ohranjen primer knjige Matije Vertovca, Vinoreja iz leta 1844. Posebna je pa zato, ker je edina v katero je Matija Vertovec napisal osebno posvetilo. Ta knjiga je pomemben spomenik v literaturi, saj predstavlja prvo delo v slovenskem jeziku, namenjeno vinogadnikom in vinarjem. Njeno repliko si danes lahko ogledate v Goriškem muzeju, original pa še vedno hranimo mi, na prav posebnem mestu, tako da jo lahko s ponosom pokažemo našim gostom.

Vina Rondič

Scroll to Top